Vraag

19 augustus 2020
Profielfoto van Rolinde Alingh
Onderzoeker | Projectleider | Coördinator Drents Netwerk Positieve Gezondheid

“Wie kent goede praktijkvoorbeelden van het faciliteren van bewonersinitiatieven in een wijk of gemeente waarbij de inwoners 'in the lead' blijven?”

Profielfoto van Christine Groen
Projectmanager Wonen

Hallo Rolinde,
Ik ben Christine en ik werk bij woningcorporatie Woontij (2200 woningen Texel, Den Helder en Julianadorp. Ik probeer Positieve gezondheid naar de wijken te brengen. We hebben nu één buurt: Buurtskap de Tuunen. Dat is een nieuwbouwwijkje met 100 sociale huurwoningen van Woontij en 40 particulieren. De 100 sociale woningen zijn verhuurd plus vier particulieren. Ook de bewoners van de zes geplande Tiny houses schieten al op. Van en deel van de bewoners hebben we in het begin wensen en aanbod opgehaald. Wat wens je in de wijk te vinden. En wat is jouw eigen bijdrage. We starten net en Covid gooit wat roet in het eten, maar we zetten kleine stapjes. Wat ik merk is dat de betrokken organisaties het soms lastig vinden dingen los te laten en de bewoners daadwerkelijk te faciliteren en te ondersteunen. Bel me gerust op als je vragen hebt. Mijn nummer is 06 45 2314 9. Hartelijke groet Christine

Een mooi voorbeeld is de Rivierentuin achter het Talmahuis in Groningen.

Eén van de voorbeelden van samenwerking tussen bewoners en WIJ Groningen is de Rivierentuin, een moestuin gelegen bij het Talmahuis in de Rivierenbuurt. De Rivierentuin biedt iedereen in de buurt de gelegenheid om samen, letterlijk en figuurlijk, de handen uit de mouwen te steken. Door samen met de handen in de aarde te werken bloeit niet alleen de tuin maar ook de band tussen bewoners.

Profielfoto van Monique Verwijmeren
Sociaal cultureel werker

hoi rolinde
Wellicht dat de organisatie LSA je meer voorbeelden kan verschaffen aangezien zij werken met bewoners in the lead.
Groeten Monique Verwijmeren

Profielfoto van Monique Willems
Coach & Trainer

In Groningen ken ik De Oude Bieb. Voor en door bewoners. Gemeente, VSB bank ea ondersteunen het bewonersinitiatief "Iedereen doet mee".
Als lid van de stichting CéZetPé kan ik nog melden dat wij participeren in dat project.

https://deoudebieblewenborg.nl/projecten/

Profielfoto van Bokko Jan Huitema
Bokko Jan Huitema
Welzijnscoach

Hallo Rolinda,
In Delfzijl gaan we hiermee aan de slag. We gaan gebruik maken van Citizens Science op basis van Positieve gezondheid. Dat moet nog plaatsvinden, maar de werkwijze hebben we opgedaan in Limburg.
Inhoudelijk kan ik er nog niet zoveel meer over zeggen. Maar Jolanda Fritsma van Zorgbelang Groningen en Ellen Bos van Value2share wel.
Jolanda: j.fritsma@zorgbelang-groningen.nl
Ellen: ellen.bos@value2share.nl

Succes

Profielfoto van Dunya Vermaat
Trainer & Ervaringsprofessional

Kijk eens op de site https://www.lsabewoners.nl/ Een vereniging van actieve bewonersgroepen door het hele land die zich inzetten voor hun buurt. Zo runnen bewonersgroepen bijvoorbeeld buurthuizen, lokale fondsen of onmisbare ontmoetingsplekken. Ze werken aan een eerlijke en sociale energietransitie. Sommige bewonersinitiatieven groeien uit tot BewonersBedrijf of WijkBV en creëren mét en vóór buurtbewoners sociale werkplekken in het hart van de gemeenschap.

Profielfoto van Miriam de Kleijn
Adviseur, eigenaar

Ben net op werkbezoek geweest in 'Ons huis van de wijk' in Oss in de wijk Ruwaard. Dat is echt een bewonersinitiatief, waar de initiatiefnemer (bewoner) inmiddels wel een betaalde functie heeft. Zie https://www.onshuisvandewijk.nl/

Profielfoto van Michael Milo
Verbinder

Hoodlab is ook een goed voorbeeld (tijdelijk luisteraar, Verbinder, facilitator). Ik denk ook aan de gezonde huiskamer (Groningen) en idd mensen als Anja van de Aa en Alexander Hoogendoorn (Zorgvrijstaat Rotterdam).

Profielfoto van Merel Spijkerman
Programma adviseur

@Margriet De Jager echt een vraag voor jou en Anja van der Aa!