Channel Alles is Gezondheid

Programma channel

Te vinden in dit channel:

Vraag

5 februari 2020
Bewaren
Onafhankelijk cliƫntondersteuner

“Wie weet welke opleidingen Niveau 3 (liefst BOL) geschikt zouden kunnen zijn voor iemand in een rolstoel. Deze persoon wil graag werken met mensen of dieren. Geen administratie of kantoorwerkzaamheden maar juist 'met de handen' werken.”

#Ouderen #Cliëntondersteuning #Burgerinitiatieven
Senior-beleidsadviseur

Bellen met SBB in Zoetermeer, zij kennen alle Mbo-opleidingen en kunnen vast tips geven, zie link naar hun website.

Anneke van Ongerweges
Cliƫntondersteuning

Beste Saskia,

Je vraagstelling is volgens mij verkeerd-om ingestoken. Het gaat niet om het aanbod, het gaat om de vraag van je cliënt. Waarom in de stress schieten als iemand niet kan lopen? Ik ga ervan uit dat die persoon zelf kan aangeven wat haalbaar (en dus: gewenst) is en wat niet. Zoals eerder ook al geschreven: toegankelijk ligt verankerd in het VN-verdrag. Ik denk dat een beroepskeuzetest je uitgangspunt moet zijn. Dus: in beginsel zijn ae opleidingen geschikt.

Participatie/clientenraadslid en PatientPartner

Beste Saskia, je kan elke opleiding die je leuk en nuttig vindt kiezen.
De school moet je met voorzieningen helpen zo dat jij de opleiding kan volgen! Dit is verankert in het VN verdrag dat in 2015 geratificeerd is.
Ik wens je succes met je zoektocht .

Mantelzorger

Mijn antwoord is incompleet ik las het verkeerd sorry.De persoon is zelf gehandicapt dus mijn relaas is zinloos. Uit mijn werkveld ken ik niemand die op dat niveau werkte wel op sociaal maatschappelijk nivo maar of daar op MBO nivo opleidingen voor bestaan geen idee. Ontmoette laatst wel een gehandicapte receptioniste aan de balie in een verpleeghuis. .

Mantelzorger

Het opleidingsniveau 3 was in mijn tijd(2009) het niveau van een ziekenverzorgende .
In het revalidatiecentrum waar ik toen werkte was het merendeel van de verpleging/verzorgenden op dat niveau.
Dus het werken met/voor een persoon in een rolstoel is geen probleem.
Het maakt tegenwoordig niet uit waar je werkt in de verzorging altijd is er wel administratie. Alles moet op een of andere manier vastgelegd worden. of het in een instelling is of de thuiszorg of particulier via een PGB of rechtstreeks bij een particulier. wel is het zo dat in een instelling naar verhouding de meeste rapportage plaats vindt.
Wellicht bij een zorgboerderij is er ook behoefte aan assistentie op dit niveau. Of het vervoer van gehandicapten van en naar activiteiten/ziekenhuizen/ revalidatie/behandelingen.
Bij de stichtingen gericht op vakanties voor gehandicapten als de Zonnebloem e.d. is vaak ook behoefte aan deze hulpverleners alleen is dat dacht ik niet betaald maar is vrijwillgerswerk.

Ervaringsdeskundige/Trainer

Beste Saskia,

Je kunt in principe elke opleiding volgen. Je kunt het beste in gesprek gaan bij een opleiding die deze persoon het meest aanstaat.
Uit prive omstandigheden van mijn zonen, weet ik dat scholen willen meewerken aan, op de persoon aangepaste omstandigheden, indien dat mogelijk is. Er komen steeds meer mogelijkheden en op het individu afgestemde programma's.
OZL onderwijs zieke leerlingen kan hier ook nog wel eens mee helpen.
Een afspraak met loopbaanbegeleiding maken op een school, geeft vaak ook meer duidelijkheid en nieuwe inzichten.

Vriendelijke groetjes en succes