Vraag

5 januari 2022
Profielfoto van Mart Voorsluis
Community Builder

“Wie is er bekend met een gemeente die beschikt over een 'innovatiebudget' voor het sociaal domein?”

Toelichting

In gesprekken met gemeenten heb ik gemerkt dat het vaak lastig is om - buiten het reguliere inkoopproces van bestaande (bekende) hulp en zorg om - iets nieuws te proberen.

Motivatie

Mijn doel is om meer inzicht te krijgen wanneer en onder welke voorwaarden een innovatiebudget wordt ingezet.

Werkgebied

Ik werk voor Metis (www.metiscompany.nl) dat zich richt op het bouwen van community's bestaande uit kwetsbare burgers. Door het leggen van een slimme band tussen deze community's en hun gemeente wordt de kloof tussen leefwereld van burgers en de systeemwereld van gemeenten op een laagdrempelige manier overbrugd. Kwetsbare burgers worden in staat gesteld elkaar te helpen met wederzijdse steun, delen van ervaringen en geven en ontvangen van tips. Gemeenten krijgen meer en sneller zicht op groepen kwetsbare burgers en hebben een kostenefficiënte toegang tot hen om relevante informatie te delen, beleid en maatregelen te toetsen en inzichten te verwerven voor preventieve maatregelen. Metis werkt landelijk.

Profielfoto van Koert Hommel
Verbinder tussen cultuur & zorg, talentontwikkeling & internationale samenwerking

Interessant Mart, ik volg graag.

Ik werk als vrijwilliger/mede-initiatiefnemer bij de Landelijke Pijn Organisatie. Een nieuwe patiëntenorganisatie gericht op iedereen met chronische pijn (dat zijn ruim 2.5 miljoen mensen) en hun naasten.

Een van de kernprojecten voor de komende tijd wordt het opbouwen van een online community, zodat ervaringen, tips en kennis meer en beter kunnen worden uitgewisseld. Er zijn wel initiatieven gericht op één onderliggende diagnose, maar er is nog niets overkoepelends.

"Chronische pijn" is als op zichzelf staande ziekte nog behoorlijk onbekend. Terwijl de impact op individu en maatschappij gigantisch is. Daarbij komt: pijnpatiënten zijn mensen die vaak en veel met gemeentes te maken krijgen. Denk aan arbeidsongeschiktheid, eenzaamheid, zoeken van nieuwe zingeving, hulpmiddelen, etc.

We opereren landelijk en gaan ook op zoek naar innovatiebudgetten voor de ontwikkeling van dit e-platform. Een besloten Facebook groep van 4.000 pijnpatiënten ligt aan de basis van de community plannen. "Locatie" wordt een van de zoek/verbindmogelijkheden in de landelijke community; daarmee wordt e.e.a. ook meer lokaal.

Ik ben benieuwd naar jouw expertise. Zal ook eens op de website van Metis kijken.

Groet, Koert Hommel

Profielfoto van Lily van Engen
Adviseur Cultuur Oost

Beste Mart,
De gemeente Rheden zet innovatiebudget in om culturele projecten te verbinden aan het sociale domein en zo uit de praktijk te ervaren wat werkt. Een van die projecten is het theaterstuk 'Bij mij thuis' over armoede dat de gemeente i.s.m. Cultuurbedrijf RIQQ heeft geïnitieerd: https://www.cultuuroost.nl/armoede-krijgt-een-gezicht/
Gerthy Starink is de ambtenaar van de gemeente Rheden die hiervoor aan de lat staat.
Daarnaast is in Gelderland de adviesorganisatie Spectrum actief met projecten voor kwetsbare burgers: https://www.spectrumelan.nl

Hartelijke groet,
Lily van Engen
Cultuur Oost

Profielfoto van Marcel van Druenen
Projectleider vakmanschap
Profielfoto van Hisko Baas
Hisko Baas
Vrijwilliger

Hallo Mart,

momenteel is het niet mogelijk een aanvraag in te dienen.

Reden: er wordt gewerkt aan een evaluatie.

met vriendelijke groet,

Hisko Baas

Profielfoto van Marjolein Wassenberg
Beleidsadviseur Maatschappij

Hallo Mart,

Ik werk voor de gemeente Vaals. Wij hebben een innovatiebudget. Ik zelf start regelmatig experimenten op op basis van bv. input/signalen vanuit de uitvoering, data-analyses van onze data van Wmo-Jeugd-P-wet, maatschappelijke ontwikkelingen etc. Daarvoor maakt ik ook gebruik van extra middelen of middelen vanuit het innovatiebudget. Als er een goed plan onder ligt, met het waarom-wat-hoe en hoe we gaan monitoren en evalueren, komt dat eigenlijk altijd door het college heen.

maar goed, ik ben niet verantwoordelijk voor Wmo of Jeugd. daarvoor zitten we in inkopprocessen met de regio Zuid Limburg /Maastricht Heuvelland. Maar ook daarbij is voor zover ik weet ruimte om eigen afwegingen te maken en voorzieningen in te zetten of nieuwe dingen uit te proberen. Maar als dat vooral je vraag is, zou je beter met een collega van me kunnen spreken denk ik.

Mocht je contact willen opnemen, dan hierbij mijn gegevens:
Marjolein Wassenberg
beleidsadviseur Maatschappij (armoede, schulden, P-wet, publieke gezondheid, eenzaamheid, vrijwillige inzet, voorliggende voorzieningen)
m.wassenberg@vaals.nl
06 20968837

Profielfoto van Peggy Mulderij
Wijkcoördinator