Vraag

14 maart 2022
Profielfoto van Wendy Jansen
POh-s

“Stoppen met Roken lukt nooit in 1 keer. Zou het zinvol zijn meerdere stoppogingen per jaar te laten vergoeden door zorgverzekeraar? Zinvol voor de bewoner? Zinvol voor de begeleiders (POH)? Wat is jullie gedachte??”

Toelichting

Stoppen met roken is erg lastig, door de vergoeding van de verzekeraars van de hulpmiddelen loop ik vaak vast. De patient wil dan wel "proberen" te stoppen maar dat is niet altijd de juiste motivatie om te gaan stoppen met roken.
Wat is jullie ervaring? Wat zouden meerdere vergoed stoppogingen per jaar opleveren?

Motivatie

Benieuwd wat jullie vinden.

Werkgebied

Hap de Dame Utrecht

Hai!
Even kort ervaring als POH: voor de meeste mensen is 1 per jaar gewoon genoeg, omdat ze na een mislukte poging weer even de moed bij elkaar moeten rapen om er weer aan te beginnen.
Voor mensen die een middel hebben gekozen wat niet goed werkt bij hen, is het soms jammer dat je niet nog in kunt zetten op een ander middel.
Voor de motivatie is het misschien ook niet verkeerd om het bij 1 vergoeding te houden. Soms denken mensen er heel makkelijk over en willen even pillen komen halen om het te proberen. Door er dan op te kunnen wijzen dat ze hier goed over na moeten denken, omdat er slechts 1 poging vergoed wordt, gaan mensen er vaak serieuzer mee aan de slag.
Dus ip 1 poging genoeg in 90% van de gevallen, maar de optie om met goede rede een 2de poging ook vergoed te krijgen, zou niet verkeerd zijn.

groetjes,
Lydia Pelsmaeker POH

Profielfoto van Cas Barendregt
Onderzoeker / adviseur bij stichting IVO www.ivo.nl

Hallo Wendy,
Ja meerdere (vergoede) stoppogingen heeft zin! Uit bijgaand artikel blijkt dat mensen gemiddeld 6-30 pogingen nodig hebben om duurzaam te stoppen met roken. (vertel maar door aan de verzekeraar ;-))

Profielfoto van Rik-Jan Modderkolk
Health Manager

Hoi Wendy,
Mijn ervaring is dat de slagingskans van stoppen met roken afneemt als het eigenaarschap niet bij de deelnemer ligt.
Vergoedingen van een programma dragen bij aan het verliezen van kracht van eigenaarschap. Dat is één van de redenen waarom ik er destijds mee ben gestopt om vanuit de werkgever dergelijke trajecten te vergoeden. Het leek ook dat deelnemers minder gebrand waren op een resultaat als het werd vergoed.
Een deelnemer die echt dedicated is om te stoppen heeft eigenlijk ook geen financiële incentive nodig. Het niet roken betaalt namelijk de investering om hulp te krijgen bij stoppen snel genoeg terug.
Ik denk dat vergoedingen ook er voor zorgen dat de provider van stoppen met roken minder gemotiveerd is om alles uit de kast te halen de deelnemer te laten slagen. Het geld, als dat bij de verzekeraar vandaan komt, is redelijk anoniem en kent eigenlijk ook geen eigenaar ( van resultaat).

Profielfoto van Miriam de Kleijn
Adviseur, eigenaar

Hoi Wendy, vanuit het Partnership Stoppen met Roken houden we een pleidooi voor het vergoeden van een stopproces (en geen poging) zonder directe tijdslimiet, omdat het leveren van maatwerk belangrijk is. We zijn hierover in gesprek met ZN en NZA om te kijken hoe we de vergoeding beter bij de dagelijkse realiteit kunnen laten aansluiten. En proberen omzetten in 'leren' stoppen dan klinkt het al een stuk positiever! We streven naar goede zorg voor iedere stopper! Miriam de Kleijn, voorzitter Partnership Stoppen met Roken

Profielfoto van Dunya Vermaat
Trainer & Ervaringsprofessional

Goede vraag. Zou het iets opleveren, meerdere malen vergoeding? En zo ja, wat?
Persoonlijk denk ik van niet. De motivatie voor het stoppen met roken en gestopt blijven is in mijn optiek niet afhankelijk van een vergoeding. Ik kan me wel voorstellen dat men behoefte heeft aan support onderling van medestoppers. Als poh zou je een oproep kunnen doen of er behoefte is aan een groep die contact heeft en of hierin iets gefaciliteerd kan worden vanuit poh. Als het gaat om intrinsieke motivatie stimuleren is meer het 'zorgen dát' nodig, niet het 'zorgen voor'.

Profielfoto van Erica Zegers
Praktijkondersteuner somatiek

Hoi wendy,

Het is een hele lastige het stoppen met roken.
wat ik vaak doe: Eerst checken of motivatie goed is. ( cijfers laten geven) zo ja hulpmiddelen inzetten en aandringen op ondersteuning via sinefuma of andere stichting . Kan in groep, individueel of digitaal. ook aps kunnen helpend zijn bijv van quit

zo nee dan huiswerk meegeven . infomateriaal , sites. lotgenoten
en niet iedere stoppoging kan een succesvolle zijn! Wel vaak pleisters met bijv spray bestellen . dat wordt ook vergoed.

Succes, Erica poh Oss