Vraag

10 april 2024
Profielfoto van Wilfred Dijkstra
Netwerkadviseur

“Wie heeft ervaring met het betrekken van wijkbewoners bij de aanpak van maatschappelijke problemen, door samen met hen activiteiten en interventies op te zetten?”

Toelichting

Gerjanne Tichelaar (Projectcoördinator Laaggeletterdheid) komt hierover graag met jou in contact. Ze is op zoek naar praktijkvoorbeelden en ideeën over hoe ze wijkbewoners hierin kan motiveren.
Graag deelt ze ook haar eigen ervaringen met jou.

Motivatie

Er zijn allemaal prachtige programma's en interventies, alleen; hoe bereik je de wijkbewoner?

Profielfoto van Tanneke Lyppens
Social designer

Beste Wilfred, wij hebben net een jaar lang voor de GGD Amsterdam samen met bewoners gewerkt in de wijken Slotermeer, Waterlandpleinbuurt en ZuidOost. We hebben ons hierbij gericht op preventie en aanbod gemakkelijker maken voor bewoners. Mocht je interesse hebben kan je altijd contact opnemen. Hartelijke groeten Tanneke

Profielfoto van Ingrid Van Bussel
Leefstijlcoach en Poh

Ik geef positieve gezondheid in een wijk in Eindhoven .Iedereen boven 18 mag meedoen .
6 sessies in samenwerking met sociale domein.

Hierdoor helpen we mensen op weg met zelfregie. Wijzen de weg in de sociale kaart etc etc.

Profielfoto van Gabie Conradi
Projectleider

Je zult je voor kunnen stellen dat we hiermee bij Zorgbelang Brabant|Zeeland veel ervaring hebben en er graag over meedenken. Mogelijk contact via gconradi@zorgbelang-brabant.nl ?

Profielfoto van Charlotte Hanzon
Adviseur en directeur-bestuurder JSO

Beste Wilfred,

Daar zijn heel veel verschillende manieren voor en het is erg afhankelijk van welke relaties en verbanden er al zijn in een wijk; het start vaak bij de juiste sleutelpersonen en aansluiten bij wat er al gebeurt; en tegelijk inspireren en voorbeelden laten zien in de praktijk. Vanuit JSO adviseren en ondersteunen we veel (lokale) overheden bij het organiseren van participatie en momenteel doen we ook onderzoek naar de rol van wijkregisseurs/ boundary spanners bij het werken aan sociale kwaliteit in de wijk. Dus Gerjanne mag zeker eens contact met ons opnemen als ze meer wil weten.

info@jso.nl
Of direct naar mij: c.hanzon@jso.nl
www.jso.nl

Profielfoto van Yolanda Snellaars
Programma regisseur senior

Wij zetten kunst en cultuur in om een positieve bijdrage te leveren aan thema's als leefbaarheid in de wijken. Wij werken hierin nauw samen met welzijnsorganisaties in de wijk, de wijkregisseur vanuit de gemeente en woningcorporaties.

Profielfoto van Jolanda Fritsma
Manager Zorgbelang Groningen

Dag Wilfred,

Ik weet niet precies vanuit welke provincie je werkt. Zorgbelang Groningen doet veel met participatie van inwoners als het gaat om invulling geven aan samen gezond leven, wonen en werken in wijken en dorpen. We hebben veel middelen en methoden die we in kunnen zetten om wijkbewoners te bereiken en te betrekken zodat ze zelf ook met ideeën komen voor activiteiten. We hebben onder andere het spel 'Alles op tafel' en 'positieve gezondheid op de tekentafel'. Mogelijk kunnen we wat voor je betekenen.

Hartelijke groet,

Jolanda

Profielfoto van Freerk Dijkstra
Programmamanager

Een belangrijke vraag waar gelukkig veel over bekend is. Ik zal een paar bestanden toevoegen waar je hopelijk mee verder kunt.
Een paar opmerkingen:
- de vorm van participatie moet aansluiten bij het doel. Per onderwerp en situatie zal dit verschillen.
- Laat het geen sluitstuk zijn. Laat de burger niet alleen landingsplatform zijn maar ook bepaler van de aanvliegroute.
- Stap over de drempel en ga het gewoon bewapend met nieuwsgierigheid doen. Om je op weg te helpen is de podcast met Floor Ziegler en Teun Gautier inspirerend (voor de link zie hieronder).

Profielfoto van Nicole Lambooij
Consultant, adviseur, projectleider, sparringspartner

Hallo Wilfred,

Bij DE STAP naar gezonder in EIndhoven - DE KEMPEN, vinden wij dit ook erg belangrijk. Wij hebben daar veel geleerd van LSA bewoners. Ik raad je zeker aan met hen contact te zoeken. Wij hebben samen met hen en Fontys een lerend netwerk opgezet in onze regio. Hier ontmoeten kartrekkers van sociaal domein én eerstelijnszorg elkaar om van elkaar te leren en te inspireren. Specifiek op het onderwerp samenwerken met inwoners.

Heel veel succes!

Hartelijke groet,
Nicole Lambooij

Profielfoto van Lorette Van der Werf
Supervisor MDFT

Ik ben betrokken bij het project W in de wijk (welkom in de wijk) waar we gaan voor een inclusieve wijk , en adviseren, kwartiermaken etc. We kunnen kontakt maken?