Leven Lang Ontwikkelen kent geen grenzen. Wat kunnen we leren van goede voorbeelden en praktijken uit Europa? Dit webinar gaat in op drie Europese voorbeelden over leercultuur en leren op de werkvloer.
- Hoe houden werkgevers beter rekening met de leerwensen van medewerkers?
- Hoe stimuleren werkgevers praktisch geschoolde medewerkers om mee te groeien in het werk?
- Hoe zorgen bedrijven voor het behoud van opgedane vaardigheden op de werkvloer?
Sprekers en voorbeelden
- België/Vlaanderen: Jana Machtelinckx (Onderzoeker bij Vlerick Business School): gaat in op geleerde lessen in het opleiden van praktisch geschoolden vanuit het ESF project ‘Opleiden van de toekomst’.
- Duitsland: Vera Baum (Manager bij QualityMinds): neemt ons mee in de Agile Learning approach en hoe je deze methode kan toepassen bij praktisch geschoolde werknemers. (o.a. met leercoaches).
- Frankrijk: Frank Savann (Consultant bij AFEST): komt met twee praktijkvoorbeelden over leren op de werkvloer in Frankrijk. Dit vanuit het nationale programma voor werkplekleren (AFEST).
Voor wie?
Alle professionals die zich bezig houden met leren en ontwikkelen (op de werkvloer). Zoals onderwijs, opleiders, overheden, bedrijven en arbeidsmarktintermediairs.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de basis is de voertaal Nederlands. De voorbeelden uit Frankrijk en Duitsland worden in het Engels behandeld.
Initiatief
Dit webinar is onderdeel van de Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen i.s.m. EPALE (Europese community voor professionals die werken met lerende volwassenen) en het Ministerie van SZW.
Je leest het overal, studenten hebben het zwaar. Er wordt een groot beroep gedaan op hun mentale gezondheid, zeker in coronatijd. Vanuit onderwijsinstellingen worden, mede door studenten zelf, veel initiatieven gestart om hun mentale veerkracht te vergroten.
Op 24 juni van 11:00 – 12:30 uur organiseert Alles is Gezondheid een webinar over studentinitiatieven op het gebied van mentale gezondheid. Hierin onderzoeken we wat een succesvolle aanpak is en wat niet. Onder meer Dr. Jolien Dopmeijer, projectleider studenten bij het Trimbos Insituut en alumnus Thomas Klein Goldewijk en studenten Sam Suidman en Sem van der Lindenlan, oprichters van het platform Frisse Gedachtes, gaan dieper in op een aantal succesvolle initiatieven. We horen van studenten waar zij zelf behoefte aan hebben, kijken gezamenlijk welke “ingrediënten” er nodig zijn voor mentale veerkracht en we leren hoe studenten dit zelf kunnen organiseren.
De bijeenkomst is bedoeld voor studenten en onderwijsinstellingen en is erop gericht mensen te inspireren om ook een initiatief te starten op school, en kennis te vergroten welke ingrediënten daarbij succesvol zijn: vanuit de theoretische kennis van Dr. Jolien Dopmeijer en de praktische kennis vanuit de studenteninitiatieven. Met behulp van een vraaggesprek met de studenteninitiatieven komen we er ook achter waar ze tegenaan zijn gelopen. Voor onderwijsinstellingen is de webinar interessant om te leren wat zij kunnen doen om initiatieven gestart door studenten te faciliteren. Wing Yan Man, oprichter van 3310 School for Millenials, is dagvoorzitter.
Deze webinar wordt georganiseerd als onderdeel van Missie Mentaal, een publiek-privaat samenwerkingsverband dat met jongeren onderzoekt hoe een mentaal gezonde samenleving eruit ziet. Zie www.missiementaal.com
<< Link niet ontvangen in de mail? Volg deze link om naar de meeting te gaan: https://us02web.zoom.us/j/81681562402?pwd=dnJsTHZRdzlqRjZCZ1h0bnZ5aXNBZz09 >>
Kunst en cultuur dragen positief bij aan de mentale gezondheid van jongeren. Via een krachtenbundeling tussen jongerenwerk, cultuurprofessionals en het gezondheidsdomein, willen we hier optimaal mee aan de slag. Daarom organiseren wij - LKCA en Alles is Gezondheid - samen een bijeenkomst over dit onderwerp. Over wat er werkt, hoe het werkt en randvoorwaarden voor een succesvolle aanpak.
Keynotespreker
Met een inspirerende keynote van Maike Kooijmans, lector Opvoeden voor de Toekomst aan Fontys Hogeschool Pedagogiek trappen we af. Zij gaat in op het belang van cultuurdeelname om zo de veerkracht en weerbaarheid van jongeren te vergroten.
De praktijk: hoe werkt het?
Hoe doe je dat in de praktijk: cultuur inzetten om jongeren veerkrachtiger te maken? Met onder andere Leonie Gossens van Art United/Huis73 die vertelt hoe ze creativiteit als verbindende schakel inzetten tussen jongeren in hun online community.
Meedenken en meer weten over de waardevolle inzet van cultuur voor mentale gezondheid? Meld je meteen aan voor 23 maart.